2018’de Andımız’ın okullarda okutulmasına yönelik karar veren Danıştay 8. Dairesi, Danıştay Dava İdare Kurulu’nun hükmünün ardından MEB’in ‘Öğrenci Andı’ yönetmeliğine onay verdi.
1933’ten beri ilköğretim okullarında okunan Öğrenci Andı, 2013’te yönetmelik değişikliğiyle kaldırılmıştı. Söz konusu dönemde Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı olan İsmail Koncuk, düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açmıştı.
Danıştay 8. Dairesi, okullarda Öğrenci Andı’nı kaldıran yönetmeliği oy çokluğu ile iptal etmiş, Ekim 2018’de alınan kararda, değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayanmadığı vurgulanmıştı.
Siyasetin gündemine oturan bu karar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temyiz edildi.
Temyiz istemi 2 yıl sonra Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca sonuçlandırıldı. Kurul, bakanlığın temyiz istemini oy çokluğuyla yerinde buldu, iptal kararı bozuldu. Böylece okullarda Öğrenci Andı’nın okunmamasına dair yönetmelik değişikliğine vize verilmiş oldu.
Ardından karar Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından Danıştay 8. Daire’ye gönderildi.
3 YIL SONRA KARAR DEĞİŞTİ…
8. Daire yeniden ele aldığı davayı sonuçlandırdı. Buna göre MEB yönetmeliğinin hukuka aykırı olmadığı, Öğrenci Andı’nın okullarda okutulmamasının doğru olduğu belirtildi.
Kararda Öğrenci Andı’nın eğitim materyali olarak kullanılmaya devam ettiği vurgulandı.
Kararı Veryansın Tv’ye değerlendiren Zafer Partisi Adana Milletvekili İsmail Koncuk şunları söyledi:
‘MAHKEME HEYETİ UTANIYOR’
“Kararı kınıyorum. Çözüm sürecinde PKK’nın isteği ile kaldırılan Andımız milli bir meseledir. Utana sıkıla karar verilmiş. ‘Aslında biz okulda toplu okumayı yasaklıyoruz, ama ders kitaplarında ders materyali olarak kullanılabilir’ diyor karar. Mahkeme heyeti Andımız’ı reddetmeye utanıyor. Kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşıyacağım. Yine reddedilirse Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğim.”
İşte mahkeme kararının tamamı: